Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú

Paudits Zoltán költő 10. kötete kapcsán – Megyek tovább az úton, az utamon…

 

Írta: Weninger  Erzsébet  2019. aug. 7. Íróklub

 

Paudits Zoltán költő 10. verses kötetét tartom a kezemben, és ez jó ok arra, hogy megismerjük őt és költészetét. Két évvel ezelőtt a szülőfalumban, Sükösdön jártam író-olvasó találkozón, és akkor találkoztam először vele. Azóta minden versét elolvasom, és rácsodálkozok különleges mélységeire. Most ajándékozott nekem egy frissen megjelent kötetet.

 

Kedves Zoli! Kilenc másik kötet előzte meg ezt a tizediket. Hogyan kezdődött a versek iránti szereteted és a vágy, hogy te is írj költeményeket? Hogyan jutottál el a Hetedik ég peremén lévő önmagadhoz?

 

Talán szokatlannak tűnhet, amit mondok, de a versek iránti szeretetem nem a versek olvasásával kezdődött. Belülről érett meg bennem, hasonlóképpen az írás vágya is, aztán akaratomon kívül, burkát szétfeszítve, megállíthatatlanul a felszínre tört. De egy még bátrabb kijelentést teszek: sosem kezdődött, mert a MAG mindig is bennem volt, ahogy egyik haikuversemben ezt írom is.

 

folyton változunk,
de a bennünk élő MAG
ugyanaz marad.

 

Valakinek hosszabb, másnak rövidebb út kell ahhoz, hogy önmagához eljusson. Földre születésünk után, a világi ingerek hatására elveszítjük önmagunkat, elfelejtjük, kik vagyunk, honnan jöttünk, ezért vissza kell találni a Forráshoz. Ezt befelé fordulással érhetjük el. Minden kérdésünkre a választ bentről kaphatjuk meg, mondhatom úgy is, hogy a Hetedik égben, aminek azt hiszem, most a peremén járhatok, tehát van még mit csiszolni magamon. Ki tudja, hány élet kell még?

 

Hetedik ég peremén

 

Csavargunk a senki földjén,
társnélküli csillagok,
álmodunk új tavasz jöttén,
szikraszemű angyalok.
Vagyunk mi egy más világban,
szüljük egymást te meg én,
a mindenséggel szeretkezünk
hetedik ég peremén.

 

Mi az eredeti foglalkozásod? Zenész is vagy. Milyen hangszeren játszol? Híressé vált dalszövegeket is írtál. A zene és az irodalom tehát összekapcsolódott az életedben.

 

Érettségim és két villamos szakmám van, ezekben dolgoztam húsz évig, mellette vendéglátóztam, illetve rock zenekarokban voltam billentyűs, énekes. A zene az életem része, és hálás vagyok azért, hogy az írást össze tudom kapcsolni a zenével.

 

Pályázatok, díjak, külföldi lapokban való megjelenések a hazaiak mellett… Mi minden alakította művészi pályádat?

 

Úgy vélem, maga az élet az, ami alakította a pályámat. A hétköznapok történései, az örömök, a bánatok, a kudarcok, pontosítva: az ezekkel járó repülések és a zuhanások, amelyek alkotásra ösztönöznek. Nem kell feltétlenül megtervezni előre semmit, az ember csak egyszerűen tegye a dolgát, mindenki azt, amire hivatott, amit szeret, és ne várjon érte elismerést, csak alkosson mások és saját maga örömére.

Persze az olvasók visszajelzései nagyon jólesnek, mert ezek a biztatások sok erőt adnak a további munkákhoz. Számomra egy-egy olvasói levél többet ér, mint a szakmai elismerések. Az író munkájának valódi értékét úgyis az olvasók és az eljövendő korok igazolják majd. Tehát görcsösen akarni, elvárni nem kell, mert végül úgyis minden hasonló összeér, megtalálja egymást, a versek, a dalok is eljutnak azokhoz, akikhez el kell jutniuk, a szív és a lélek útján.

 

Mesélj erről a tizedik kötetedről, kérlek! Hogyan válogattad össze a tartalmát?

 

Évek óta fontolgattam a két évtizedes írói munkásságomat magában foglaló válogatáskötet megjelentetését, és 2019-ben jött el az ideje a megszületésének. Az előző köteteim anyagából válogattam össze a könyv tartalmát olyan versekből, amelyeket a legtöbbször osztottak meg közösségi oldalakon, blogokon, weblapokon, illetve publikáltak online felületeken, írott sajtóban, és a leggyakrabban hangzottak el irodalmi esteken, különböző fórumokon.

 

Csak a szerelem


(Nagy László emlékére)

Csak a szerelem visz át
létünk hullámtengerén,
csak a szerelembe oltott
boldog, vak remény.
Csak a szerelem visz át
az erőtlen évek alatt,
csak a szerelembe szőtt
görcsös akarat.
Csak a szerelem visz át
az árnyakból a fénybe,
csak a szerelembe font
álmok messzesége.
Csak a szerelem visz át
életből halálba,
csak a szerelembe égett
szívem ragyogása.
Csak a szerelem visz át
fogában tartva,
csak a szerelem visz át
a túlsó partra.

 

Életed során többféle filozófiát tanulmányoztál, érdekelnek a világvallások. Merre jártál, kiktől tanultál? Mennyire hatott ez a költészetedre?

 

Valóban számos útra léptem, megismerkedtem különböző tanokkal, vallásokkal, mindig éppen azzal, amire az akkori állapotomban szükségem volt, mert minden elénk jön, ami a fejlődésünkhöz, a továbblépésünkhöz szükséges, csak legyünk nyitottak az újra. Nem szeretnék hosszas felsorolásokba menni a tanítókat illetően, de ha mégis néhány nevet említenem kell, akkor Hamvas Béla, Lao-Ce, Konfuciusz, Buddha, Jézus, Weöres Sándor mindenképpen benne van. Tanításaikat elegyítve alakítottam ki saját életfilozófiámat. Nem kötöm magam vallásokhoz, ennél fogva az embereket nézem, a mások irányában mutatott magatartásukat, és nem a vallási hovatartozásukat.

Az ősök, a mesterek természetesen minden alkotóra hatással vannak, így rám is, ez tagadhatatlan.

 

Csak ha újra

 

Még a hegyek is futnak,
csak a változás,
ami állandó,
nincs igen és nem,
és nem felelhet
szóra szó.
Szép és csúnya
választása hamis
képzelet,
mert csak az Egy,
a Végtelen van,
nincsenek végek,
sem más képletek.
Nincs én és te,
csak maga a Tudat,
a tiszta és örök,
és a létből-létbe forgó
folytonos életkörök.
Ülj és üresedj,
hisz teljes békéd
másképp soha nem lesz,
csak ha újra és újra
visszatérsz a Fényhez
és a Csendhez.

 

Mesélj a családodról, kérlek! Büszkék rád?

 

Feleségem alsós tanítónő a helyi iskolában, harminc éve van a pályán. Egy fiú és egy lánygyermekünk van, mindketten már felnőttek. Az a jó a családban, de ez a családon kívül is fontos tényező, ha büszkék tudunk lenni a másikra. Nem kell ezt feltétlenül kimondani, ezt érzi az ember. Úgy vélem, igen, ahogy én is büszke vagyok rájuk, mindannyiukra, a feleségemre, mert a tanítói pálya nem könnyű, és a gyerekeimre is, hogy diplomát szereztek, több nyelven beszélnek, de legfőképpen arra, hogy érző, szerető és alázatos emberek maradnak ebben az önző, számító és egyre embertelenebb világban.

 

Milyen terveid vannak a jövendőre? Irodalmi elképzelések és magánéleti célok?

 

Sokat kell még faragnom magamon, tanulnom és jobbá válnom ahhoz, hogy a Hetedik ég pereméről beljebb lépjek, ez a legfőbb és egyben a legnehezebben megvalósítható tervem, feladatom. Ami pedig az írást illeti, természetesen, ha megkapom hozzá az égi áldást, akkor folytatom, megyek tovább az úton, az utamon…

 

Alázat

 

Uram,
mindig azt mutassam,
ami vagyok,
ne akarjak többnek,
jobbnak látszani,
és tudjak mindenkor
az ellenem vétkezőnek
gondolkodás nélkül
megbocsátani.
Tudjam határaim,
utam, célom,
ne feledjem, honnan
és merről jöttem,
és ha bármit teszek,
és ha bármit érek is el,
nem enyém az érdem,
Te vagy mögöttem.
Ember vagyok, Uram, gyarló,
de nem bántok másokat,
szeretem a Hazám,
és Beléd vetett hittel,
alázattal, s reménnyel
keresem és várom
Megváltó Igazságodat.

 

Kedves Zoli, gratulálunk eddigi életutadhoz, és kívánunk további gyönyörű alkotásokat valamennyiünk örömére!

 

Köszönöm a lehetőséget.

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

© paudits 2020